Gezellig samen spelen!

Spel is belangrijk voor honden. Het kan een geweldige uitlaatklep zijn waarbij honden zich kunnen ontladen. Lekker hollen, dollen en rollen. Fantastisch voor ze, toch?

Helaas is spel lang niet altijd spel, waarbij iedereen het naar zijn zin heeft. Er moet rolwisseling en gelijkwaardigheid zijn in spel. Het moet voor beide/alle partijen leuk zijn. Dit houdt in dat niet de ene hond continue onderop ligt en de andere hond bovenop. Afwisseling is hierin belangrijk.

Honden communiceren middels lichaamstaal. Als een hond tijdens het spel probeert te vluchten of zijn staartje aangeknepen heeft of zijn tanden laat zien vindt hij het niet langer leuk. Ook het laten zien van stresssignalen is een indicatie dat de hond het niet langer naar zijn zin heeft. Dit is het moment waarop wij als eigenaar onze hond te hulp moeten schieten en rustig het spel af moeten breken. Laten we het te lang door gaan kan een hond angstagressie in zetten om van zijn belager af te komen.

Een hond die veelvuldig een andere hond van bovenaf in de rug of nek bijt is niet meer aan het spelen. Ook een hond die een soortgenoot die op de rug ligt in de keel blijft bijten is een reden om rustig in te grijpen. Het heen en weer schudden van een andere hond is uit den boze en dient er direct te worden ingegrepen. Immer, de andere hond is geen prooi!

Het is niet goed voor een hond om angstig uit een ontmoeting met een andere hond weg te gaan. Evenmin is het de bedoeling dat een bepaald hond “bully” gedrag ontwikkelt en constant de baas wil zijn tijdens spel. Rustig even de hond uit het spel halen en eventueel even aanlijnen en een stukje wandelen om af te koelen werkt vaak heel goed.

Een veel gehoorde opmerking in parken is dat “ze het zelf wel oplossen”. Of “ze moeten het toch leren voor zichzelf op te komen”.

In groepen met veel verschillende soorten, maten en karakters is het zaak dat eigenaars opletten en op tijd in grijpen zodat iedereen met een prettig gevoel en positieve ervaring naar huis gaat.

Kortom; steun je hond en haal hem uit de beangstigende situatie of bescherm juist de andere hond en haal jouw hond weg uit die situatie. Wees verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond en neem je verantwoordelijkheid als je hond schreeuwt om hulp.

Hondenschool Omnia