Vragen over voeding: graan

Zoals velen van u gemerkt hebben, geeft het team van Dierenkliniek Westerpark in Amsterdam uitgebreide adviezen over voeding. Die adviezen wijken nogal eens af van de adviezen die u bij andere klinieken krijgt.

Deze maand neem ik als eerste onderwerp: Graan!

Graan is een hot item in onze voeding op dit moment. Waarom staat dit product zo in de spotlight?

Ongeveer 10.000 jaar geleden is de mens ipv jagen en verzamelen, landbouw gaan bedrijven. We zijn op een vaste plek gaan wonen. Om daar genoeg voedsel tot onze beschikking te krijgen, zijn we gewassen gaan verbouwen: graan, aardappelen, rijst, etc. Op deze manier krijgen we een andere energiebron om ons te voeden via zetmeel ipv eiwit uit vlees en vis. De mens eet dus pas 10.000 jaar graan. Daarvoor kwam graan niet in onze voeding voor. Ons lichaam heeft zich in deze tijd niet goed kunnen aanpassen, waardoor graan naast voedingswaarde ook een belasting is voor de mens. Onze darmen en suikerstofwisseling hebben nog veel langer tijd nodig in onze geschiedenis om daar goed mee om te kunnen gaan.

Nou denkt u:
Je geeft uitleg over de mens, wat heeft dat te maken met mijn huisdier? Ik zal de stap naar de huisdieren maken:
Als graan ook een belasting is voor het verteringssysteem van de mens, hoe is dat dan voor onze huisdieren, met name hond en kat? Graan wordt pas 10.000 jaar gebruikt als voeding. Onze huisdieren zijn al duizenden jaren gedomesticeerd, dat betekent dat ze als huisdieren gehouden worden.
Maar stel dat ze ook al 10.000 jaar mee-eten met ons en dus al zolang graan eten. Dan is ook hun lichaam niet aangepast aan graan. Dan kan graan en andere zetmeelproducten ook belastend zijn voor onze huisdieren!

Veel droogvoer en nat voer voor gezelschapsdieren bestaat voor de helft of meer uit graan! Dat betekent dus dat de helft van het eten van je hond of kat slecht past in hun verteringssysteem. Genetisch evolueren mens en dier heel langzaam. Graan blijft dus heel lang een lichaamsvreemd voedingsmiddel in de tijd. Daarom hebben mensen, sporters, huisdieren die veel zetmeel eten als energiebron, zo snel een suikerdip en raken niet verzadigd. Overgewicht speelt bij onze huisdieren om deze reden net zo’n grote rol als bij mensen, naast veel andere kwalen.

Wat voor advies geef ik u naar aanleiding hiervan. Kijk eens goed op de zak met brokken die in de kast staan. Kijk eens op het etiket: wat zit er nou in de brokjes die je iedere dag liefdevol in dat bakje doet? Als je er niet uitkomt, vraag het aan je dierenspeciaalzaak om de hoek of loop een keer bij onze vestigingen naar binnen. Wij kijken goed naar wat er in industrieƫle voedingsproducten zit en denken daar over na. Deze kennis willen we met u delen. Weet wat je je huisdier te eten geeft.

Er zijn veel goede alternatieven op de markt. Daar geven we als Dierenkliniek Westerpark graag advies over.

Dierenarts Elleke Frumau