De feestmaand december

Het is bijna zover. De feestdagen staan weer voor de deur. Gezellig!
In Amsterdam betekent dat ook weer dat er veel vuurwerk wordt afgestoken. Meestal begint het knallen al zo`n 2 weken voor oud en nieuw en gaat het nog een paar dagen door.
Daar hebben uw huisdieren last van. Dat is ook niet zo gek, want ze horen geluid dubbel zo hard! Om uw hond en kat beter te kunnen helpen, is het belangrijk eerder voorzorgsmaatregelen te nemen. Naast tips voor in huis en de omgang met uw viervoeter, adviseren wij ook om Zylkene in te zetten. Zylkene is een supplement op basis van een natuurlijk product en helpt honden en katten om te gaan met veranderingen en een ongemakkelijke leefomgeving. Ons advies luidt: begin vanaf 1 december met zylkene ingeven. Zodat het optimaal werkt als het vuurwerk begint. Tijdens de dagen dat het knallen heviger wordt, is het mogelijk met sterkere middelen uw huisdier te helpen minder angstig te zijn, zoals b.v. alprazolam. Deze medicatie kan niet lang gegeven worden. Vandaar dat de ondersteuning met zylkene een ideale combinatie is en meer effect geeft.

Tips voor de hond:

1. Let op je houding
Je hond stemt zijn gedrag deels af op dat van jou als baasje. Door niet te reageren op de knallen, geef je aan dat er volgens jou geen gevaar dreigt en dat je hond zich dus veilig mag voelen. Verder is het belangrijk om wel aanwezig te zijn voor je hond bij wijze van steun, maar hem niet te troosten. Door jezelf te bukken (en dus kleiner te maken) en je hond overdreven te aaien, te knuffelen en aan te spreken, geef je je hond namelijk de indruk dat jij je ook onrustig voelt door het vuurwerk en voed je zijn gevoel van ongemak.

2. Zorg voor afleiding
Hou enkele snoepjes en wat favoriete speeltjes van je hond bij de hand. Leid je hond af met de snoepjes en de speeltjes zodra hij tekenen van onrust begint te vertonen. Let er wel op dat je hond slechts matig gealarmeerd is, zodat hij niet de indruk krijgt dat je zijn onrustig gedrag beloont.

3. Beloon rustig gedrag
Blijft je hond doodkalm bij het vuurwerk? Gebruik de snoepjes en de speeltjes dan om zijn rustig gedrag te belonen.

4. Creëer een veilige plaats voor je hond tijdens het vuurwerk
Laat het licht aan, zet de radio aan en houd alle ramen en deuren gesloten. Laat je hond niet alleen; zorg indien nodig voor een oppas. Als je hond heel gevoelig is voor de geluiden van vuurwerk, is het aangeraden om hem tijdelijk in een aparte ruimte te zetten waar er weinig – liefst zelfs geen – ramen zijn.

5. Pas je uitlaatgewoontes aan
Hou er rekening mee dat sommige mensen hun vuurwerk al enkele uren voor middernacht afsteken. Laat je hond dus overdag uit en kies een afgelegen plek uit, waar er minder kans is op vuurwerk. Neem bovendien het zekere voor het onzekere en hou je hond altijd aangelijnd – je weet nooit wanneer er een onverwachte knal door de lucht galmt.

Extra tip: Wandel eventueel samen met een andere hond, die helemaal geen problemen heeft met vuurwerk.

Tips voor de kat:

1. Maak van je huis een veilige zone
De kans is groot dat je kat het niet zo begrepen heeft op vuurwerk. Je doet er dan ook goed aan om haar veilig binnen te houden wanneer het zo ver is. Trek de gordijnen dicht en zorg voor voldoende achtergrondgeluid dat vertrouwd en veilig aanvoelt. Zo kun je de radio of TV op een zacht volume opzetten. Denk eraan niet te veel binnen en buiten te lopen tijdens het vuurwerk. De afwisselende, kortstondige blootstelling aan de knallen en flitsen van het vuurwerk vindt je poes vast niet fijn!

2. Richt enkele schuilplaatsen in
Voelt je huisdier zich snel angstig? Zorg dan voor een ‘safehaven’ waar je kat tijdens het vuurwerk terechtkan. Een lege doos met een gat in, een plekje in een lege keukenkast (kastdeur op een kiertje) of een dekentje onder de kast zijn ideaal om je kat een veilig gevoel te geven.

3. Katten en vuurwerk: haal je huisdier tijdig naar binnen
Wie huisdieren heeft die deels buiten leven, doet er goed aan z’n viervoeters op tijd naar binnen te halen. Soms begint het vuurwerk al vroeg. Een eerste, geïsoleerde vuurpijl kan genoeg zijn om je hond of kat de stuipen op het lijf te jagen! Speel op zeker als je kat toegang heeft tot de straatzijde, want sommige mensen maken van de feestpret gebruik om dieren te plagen of te pesten, bijvoorbeeld door met rotjes naar hen te gooien. Haal je kat daarom al een dag tevoren naar binnen, zodat ze zich op haar gemak voelt en niet wordt blootgesteld aan luid vuurwerk. Vergeet het kattenluikje niet af te sluiten.

4. Chippen
Het is altijd een goed idee om je kat te laten chippen. Op een chip staan alle gegevens van het diertje, zoals de leeftijd, woonplaats en eigenaar. Loopt je kat ooit weg – bijvoorbeeld doordat ze door vuurwerk is opgeschrikt – dan helpt die chip om je kat opnieuw op te sporen. Zo heb je beduidend meer kans om je poes snel terug te vinden, als ze in paniek zou weten te ontsnappen.