Reactie op ‘rauwe voeding’

Vorige week zaterdag stond er in de sir Edmund van de Volkskrant een stuk over rauwe voeding. Helaas was dit weer eens een zeer eenzijdig verhaal. Naar aanleiding van dit artikel hebben we de afgelopen week verschillende reacties van onze vaste klanten gehad.

We hebben een reactie naar de Volkskrant gestuurd. Helaas is deze brief niet geplaatst. Dat vinden we spijtig.

Vandaar dat we deze brief via Facebook, in een mailing en op onze site plaatsen. Voor eenieder die vragen heeft over deze brief en/of over rauwe voeding voor uw huisdier, voel u vrij contact met ons op te nemen.

Fijn weekeind!
Bas Peeters en Elleke Frumau

 

Brief als reactie op het artikel:

Het artikel in de Volkskrant van 2 april jl. over verse rauwe vleesvoeding bij huisdieren suggereert dat problemen die wij als dierenartsen zien bij honden en ook bij katten het gevolg zijn van een hype om droge brokken en blikvoer in de ban te doen en weer vers te gaan voeren met producten van de slager of zelf een dieet samen te stellen.

Sinds 10 jaar worden er via de betere dierenwinkels en nu ook door steeds meer dierenartsen geadviseerd hond en kat een rauw, compleet dieet aan te bieden. Die producten zijn er nu: vers diepgevroren van goede kwaliteit. Compleet betekent hier dat je er niets meer aan toe hoeft te voegen, net zoals bij honden en kattenbrokken. Dit zijn hoogwaardig complete diëten, diepgevroren op min 40 graden waarbij het risico op infecties minimaal is. Er zijn zelfs biologisch geproduceerde producten bij het aanbod. Veel honden en katten met chronische klachten zoals jeukklachten, diarree, gebitsproblemen en overgewicht vinden hier baat bij. Wij kunnen snel resultaat zien. Katten met bv suikerziekte kunnen we in een beginstadium heel snel weer op de rit krijgen, veel sneller dan met de industrieel geproduceerde diabetesbrokken. Veel van onze klanten geven we advies om pup en kitten snel rauw te gaan voeren maar dan wel een complete rauwe voeding. Dat vraagt om een professionele begeleiding, tijd en vervolg geven. Die geven wij als dierenarts in onze kliniek en dan gaat dat heel goed.

De voorbeelden die genoemd worden in het artikel van 2 april betreffen situaties die niets te maken hebben met het voeren van compleet vers rauw voedsel. Honden met vastgelopen botsplinters in de darmen zijn honden die eerst brokken krijgen die veel rijst en graan bevatten waardoor er weinig maagzuur is om de botten te kunnen oplossen. Die lopen vast in de darmen als je zo’n hond ineens een groot bot geeft. Dat zien wij ook in onze kliniek. Het is zeer de vraag of de infecties bij de mens die het RIVM bijhoudt het gevolg zijn of beïnvloed worden door het rauw voeren van onze huisdieren. Er is veel verschil in kwaliteit van verse en rauwe producten. Ook hier moet een goed advies gegeven worden door een voedingsspecialist die ook de markt kent en niet het kind met het badwater weggooien, als een dier te snel wordt overgezet op verse voeding en daar heftig op reageert.

Dierenartsen krijgen helaas in hun opleiding veel te weinig kennis aangedragen over dit onderwerp en zijn later in de praktijk meestal volledig afhankelijk van wat de voedselfabrikanten aan wetenschappelijke kennis aandragen.

Het is inderdaad moeilijk om aan te tonen dat allergieën komen van conserveringsmiddelen, smaakstoffen enz. Neemt niet weg dat wij bij dit soort uitbehandelde patiënten, die naar ons verwezen worden, vaak mooie resultaten zien waarbij wij op een verantwoorde manier een vers compleet dieet als basis neerzetten.

Ik ben het eens met Corbee dat dierenartsen hun klanten beter moeten voorlichten. Het is alleen jammer dat de nieuwste achtergrondkennis en resultaten bij een complete versvleesvoeding bij veel dierenartsen niet bekend is. Dan wordt het wel lastig voor de gemiddelde dierenarts om zoals Corbee zegt: je verantwoordelijkheid te nemen als dierenarts je klanten beter voor te lichten.

Bas Peeters, dierenarts gezelschapsdieren, humaan orthomoleculair therapeut,
Dierenkliniek Westerpark te Amsterdam

Elleke Frumau, dierenarts gezelschapsdieren, humaan orthomoleculair therapeut in opleiding,
Dierenkliniek Westerpark te Amsterdam