Vaccicheck

Sinds een aantal jaren is er een sneltest beschikbaar, om te zien of uw hond nog genoeg afweer heeft tegen een drietal ziektes waartegen gevaccineerd wordt. Deze test, de Vaccicheck, kan in de kliniek uitgevoerd worden.

Ieder jaar krijgt u een oproep voor een gezondheidscontrole, waarbij ook de vaccinaties worden gegeven.

De fabrikant van vaccins geeft in zijn registraties aan hoe lang het vaccin minimaal bescherming geeft. In de praktijk blijkt dat de bescherming veel langer duurt, zodat niet alle vaccinaties ieder jaar herhaald hoeven te worden. Op deze wijze wijze kan overvaccinatie voorkomen worden.

Wij vinden het belangrijk om “op maat” te vaccineren. Dat betekent een bescherming geven tegen ziektes die uw dier kan oplopen, maar ook testen hoelang die weerstand aanhoudt. Sommige uitslagen van de Vaccicheck laten een bescherming zien van 5 jaar tegen hondenziekte, leverziekte en parvo i.p.v. de gegarandeerde 3 jaar.

Ook pups kunnen getest worden op beschermende antistoffen die ze van de moeder hebben mee gekregen. Daardoor wordt voorkomen dat pups te vroeg ge├źnt worden. Een pup die nog voldoende weerstand van de moeder heeft, moet je niet te vroeg vaccineren. Je belast het immuunsysteem dan onnodig met lichaamsvreemde stoffen. Bovendien zorgt de afweer die ze van de moeder krijgen voor een verminderd functioneren van de immuniteit door het vaccin en de pup bouwt hierdoor minder goed weerstand op na de inentingen.

Dierenorganisaties als De Raad van Beheer en Dibevo, hebben al aangegeven het testen van huisdieren toe te staan ter vervanging van een vaccinatie indien de afweer voldoende is.

In de praktijk betekent dit dat we van uw hond en kat eerst wat bloed afnemen en daarna beslissen of, en waarvoor uw dier gevaccineerd kan worden.

Heeft u vragen, wij staan u graag te woord.
Dierenarts Bas Peeters en dierenarts Elleke Frumau