Nuchter bewegen

Het is lekker koud buiten. Wat heerlijk om dan een goede wandeling te maken in het bos of in de duinen, helemaal als het gevroren heeft en het gras onder je schoenen kraakt. Ook voor onze trouwe viervoeter is het een feest om alle energie eruit te gooien.

We raden al jaren aan om uw hond eerst te laten bewegen en daarna de maaltijd te geven. Na het eten kan de hond dan weer een lekker dutje doen.

Maar waarom vinden we het zo belangrijk dat uw hond nuchter beweegt. Vooral bij grote rassen met een diepe borstkas zien we een risico op maagdraaiing als ze gaan bewegen na het verorberen van de maaltijd. Dit is een levensbedreigende situatie. Dus reden genoeg om het eten pas na het bewegen te geven.

Maar er zijn nog meer redenen:

Tijdens het eten wordt het grootste orgaan in het lichaam actief. Er gaat een heleboel energie naar het maagdarmkanaal en alle organen die met de spijsvertering te maken hebben. Daarbij heeft het maagdarmkanaal veel stoffen nodig om de voeding te verteren.
Als het verteringsapparaat stil ligt tijdens beweging, kan alles ten behoeve van de beweging gebruikt worden. Als er nuchter bewogen wordt, worden er meer mitochondriƫn (energiefabriekjes) in de spieren aangemaakt, hierdoor kan er meer energie geproduceerd worden. Door nuchter te bewegen gebruikt het lichaam de vetopslag: de reserves.

Redenen te over om voor het ontbijt even lekker een uurtje te gaan lopen. Zeker ook omdat hierboven genoemde zaken ook van toepassing zijn op ons!

Een frisse groet,
Dierenarts Elleke Frumau

elleke