Waarom is gebitsreiniging belangrijk?

Tijdens het bezoek aan de dierenarts, besteden we altijd tijd aan het inspecteren van het gebit.

In veel gevallen adviseren we het gebit van uw hond of kat te laten saneren. Bij honden en katten gebeurt dit onder een lichte sedatie. Veel mensen vragen of het echt nodig is om het gebit te reinigen, ze merken niets aan de hond of kat. Want uit de bek ruiken, dat doet toch ieder huisdier?

Vrijwel iedere hond of kat die we in de bek kijken heeft tandplak, tandsteen, ontstoken tandvlees of erger. Tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. Als tandplak langer dan 24 uur blijft zitten, heeft het al schadelijke effecten. Verkalking van tandplak is tandsteen. Er zal een tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaan: een afweer reactie van het tandvlees. Hierdoor trekt het tandvlees terug en ontstaan er pockets. Hier kan weer tandplak in gaan zitten. Als we niets ondernemen, wordt de schade alleen maar groter. De tandplak en tandsteen zal verwijderd moeten worden.

Een veel gestelde vraag is: kan je het tandsteen er niet zo even afkrabben? Dat kan, maar de plek waar de meeste schade optreedt is in de pockets. Daar kan je niet zomaar even bij. Er zal met speciale instrumenten en onder sedatie, zorgvuldig, alles gereinigd moeten worden. Dus even met je duimnagel of een “krabbertje” het zichtbare plak verwijderen heeft geen zin, sterker nog, dat kan de kies beschadigen. Dat moeten we dus niet doen. We halen wel eens tijdens het spreekuur een beetje tandsteen weg, om in te kunnen schatten hoeveel schade eronder zit.

Kom in februari voor de actie van de maand! 
Dat is veel gezonder voor uw huisdier en voor u!