‘Rauwe voeding’ in het nieuws

Eens in de zoveel tijd verschijnt er in de media een artikel of komt er een programma die het thema “rauwe voeding” behandelt.

Er wordt helaas maar een enkel element uitgepikt en belicht. Een paar jaar geleden was dat bacteri√ęle verontreiniging¬†en recent weer. Er werd gewaarschuwd voor gezondheidsrisico`s voor huisdieren en voor eigenaren. Dat is terecht. Wij merken dat bij bepaalde merken rauw voer, honden en katten soms diarree ontwikkelen. Hetgeen we niet kunnen verklaren vanuit een niet goed ingesteld dieet. Vers voedsel moet bacterieel gecontroleerd worden voordat het in de winkel komt te liggen.

Deze maand werd er bij radar aandacht gegeven aan het verwerken van schildklieren in de worsten. Er was een hond in de studio die leed aan een te snel werkende schildklier, als voorbeeld van wat er kan gebeuren als je rauwe voeding geeft.

Zoals Dierenarts Peeters al eerder een keer schreef, geldt hier ook weer: waarom gooien ze het kind met het badwater weg? Lang niet alle producenten van rauwe vleesvoeding gebruiken strottenvlees waar nog schildklierhormoon in kan zitten. Jammer dat er ook deze keer niet een dierenarts met veel ervaring was gevraagd om zijn of haar kennis en ervaring te delen.

Wij verkopen al meer dan 10 jaar rauwe vleesvoeding en we geven uitgebreide adviezen hierover. In de afgelopen 10 jaar hebben we in onze praktijken geen enkele keer een hond gezien met een te snel werkende schildklier. Sinds we een hogere kwaliteit vleesvoeding en brok voorschrijven, zien we aanzienlijk minder honden met een te langzaam werkende schildklier!

Daarnaast zien we dat onze huisdieren het zo veel beter doen op rauwe verse voeding. Het overzetten van een steriele droge graanbrok naar rauw vers voedsel is niet eenvoudig. Daar heeft u kennis, ervaring en dus hulp bij nodig. We leren nog steeds en proberen ook zoveel mogelijk op de hoogte te blijven. Dat is leuk! Er wordt zoveel ontwikkeld op het gebied van voeding voor onze huisdieren. Daar zitten lekkere, gezonde producten bij.

Inmiddels geeft 20% van de huisdieren eigenaren rauwe voeding met enige regelmaat aan hun huisgenoot. In onze praktijk zal dit echt wel hoger liggen. En we zien steeds meer dieren die mooi op gewicht blijven, die een mooiere vacht hebben en fitter zijn. Steeds meer honden die het oprecht een feestje vinden om bij ons naar binnen te komen (vooral op vrijdag als de nieuwe levering pens gebracht is).

Is iedere hond of kat een kandidaat voor rauwe voeding? Nee, dat is echt niet zo. Rauw, vers voedsel geven, kost extra tijd, vraagt kennis over verse voeding en past niet altijd bij elk type eigenaar. Daarnaast zijn er ook honden en katten waarbij het overzetten veel tijd en geduld vergt. We geven advies op maat voor ieder individueel dier. Dus heb je vragen? Bel gerust voor een afspraak!