Schoonmaken van het gebit

Vorig jaar gaf ik het al een keer duidelijk aan: het schoonmaken van het gebit, doen we om zoveel mogelijk schadelijke bacteriën te verwijderen. Vrijwel iedere hond of kat die ik in de bek kijk heeft tandplak, tandsteen, ontstoken tandvlees, bloedend tandvlees, beschadigde elementen of aangetaste wortels.

Tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. Als tandplak langer dan 24 uur blijft zitten, heeft het al schadelijke effecten. Verkalking van tandplak is tandsteen. Er zal een tandvleesontsteking (gingivitis) ontstaan: een afweer reactie van het tandvlees. Hierdoor gaat het tandvlees losser om de elementen heen zitten en ontstaan er pockets. Hier kan weer tandplak in gaan zitten. Als we niets ondernemen, wordt de schade alleen maar groter. De tandplak en tandsteen zal verwijderd moeten worden.

Veel gemaakte opmerkingen zijn: mijn hond of kat eet goed en ik zie niet dat ze pijn hebben. Veel honden en katten laten het niet duidelijk zien als ze last hebben van 1 of meer elementen in de bek. We zien dan dat ze gewoon dooreten. Maar als je goed oplet, kan je vaak zien dat ze het voedsel meer aan 1 kant kauwen (als ze al kauwen) of dat uw huisdier het naar binnen gooit.

Een veel gestelde vraag is: kan je het tandsteen er niet zo even afkrabben? 

Dat kan, maar de plek waar de meeste schade optreedt is in de pockets. Daar kan je niet zomaar even bij. Er zal met speciale instrumenten, onder sedatie, zorgvuldig, alles gereinigd moeten worden. Dus even met je duimnagel of een “krabbertje”het zichtbare plak verwijderen heeft geen zin, sterker nog, dat kan de kies beschadigen. Dat moeten we dus niet doen. We halen wel eens tijdens het spreekuur een beetje tandsteen weg, om in te kunnen schatten hoeveel schade eronder zit.

Kom in februari voor de actie van de maand! 
Dat is veel gezonder voor uw huisdier en voor u!