Echografie

Wanneer maken we een echo bij uw hond of kat?

  • hartproblemen
  • dracht
  • blaasstenen
  • een vreemd voorwerp dat opgegeten is door uw hond of kat
  • nierproblemen
  • etc.

Onze dierenartsen zullen tijdens het consult bepalen of een echo een bijdrage kan leveren aan de diagnostiek en of we daarmee sneller tot een juiste behandeling van uw hond of kat kunnen komen.

Voorbereiden op een echo

  • Het kan zijn dat uw hond of kat nuchter moet zijn om een goede echo te maken. Uw dierenarts laat op tijd weten of u uw huisdier wel of niet te eten en drinken mag geven voor de echo-afspraak.
  • Om een goede echo te kunnen maken, moet de dierenarts een beetje vacht wegscheren. Uw hond of kat heeft na het maken van de echo dus een kale plek. Geen zorgen: de vacht groeit vanzelf weer aan.

Eigen echo-apparaat

Dierenarts Elleke verdiept zich al sinds 2015 in echografie en heeft hier in de afgelopen jaren veel ervaring in opgedaan. Sinds 2018 hebben we een prachtig nieuw echoapparaat staan, waarmee we dagelijks veel echo’s maken. Een aantal dierenartsen kan inmiddels goede basisecho’s van de buik maken. Voor een hartecho van uw hond, willen we graag vooraf een afspraak maken.

Veel vraag naar echo’s voor hond of kat

Er is zoveel vraag naar het maken van echo’s, vooral voor honden en katten, dat we trots en blij zijn dat we de echografie op een steeds hoger niveau kunnen aanbieden. Het beoordelen van echo’s vereist de juiste ervaring en dankzij ons eigen apparaat kunnen we die goed opdoen.

Recente ervaringen met echo’s

“Sinds een aantal jaar ben ik intensief bezig met het maken van echo`s. In de eerste jaren was het een fijne aanvulling op ons werk. Inmiddels is het een heel belangrijke tak, die we vaak inzetten. Bijvoorbeeld: Twee weken geleden kwam er op een vrijdagavond een hond binnen. Die was echt ziek, al een paar dagen. We twijfelden of er iets vast zat in zijn darmen. Een röntgenfoto gaf geen uitsluitsel. Met de echo konden we binnen een minuut vaststellen dat er inderdaad iets in de dunne darm vastzat. We hebben deze hond toen met spoed geopereerd en haalden tot onze verbazing een hele grote zwarte onderbroek uit de hond! Dat was levensreddend! Binnen een paar dagen kwam de hond alweer een koekje halen, tijdens de controle. En gisteren kwam er een kat met een dikke buik binnen. We dachten meteen aan een baarmoederontsteking. Even de echokop op de buik en inderdaad: een baarmoederontsteking. Dus meteen de baarmoeder eruit gehaald. Alweer een levensreddende operatie!”

Dierenarts Elleke