Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie helpt huisdieren (en mensen) om gezond en vitaal te blijven en kan ondersteuning bieden bij de behandeling. Vooral chronische patiënten hebben er baat bij. Bij behandelingen ligt de nadruk op voeding en supplementen die worden ingezet als medicijn. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan de leefomstandigheden van het dier. Bewegings- en gedragsadviezen zijn net zo belangrijk als voedingsadviezen. En hebben vaak nog een grotere invloed op het herstelproces dan voeding.

Vanuit deze invalshoek kunnen we tal van aandoeningen, zoals maagdarmklachten, jeuk- en huidklachten, overgewicht en gewrichtsklachten en suikerziekte verbeteren en/of genezen. Ook klachten in de mondholte zoals tandsteen, ontstoken tandvlees, slechte adem, kunnen zo goed benaderd worden. Maar ook bij artrose, problemen met een te actief immuunsysteem zoals atopie, en bij bepaalde allergieën bieden orthomoleculaire behandelingen een goede ondersteuning.

Dierenarts Elleke Frumau heeft als een van de weinige dierenartsen een opleiding gevolgd tot humaan orthomoleculair therapeut en die deze wetenschap gebruikt in haar huisdierenpraktijk. Een specifieke orthomoleculaire opleiding voor dierenartsen is er nog niet. Maar de belangstelling daarvoor neemt wel toe.

Sinds vele jaren zetten we voeding en supplementen in ter ondersteuning van de gezondheid van huisdieren. Opvallende veranderingen die we na enkele maanden vaak al waarnemen aan honden is dat de vacht sterk verbetert, het gewicht veel makkelijker onder controle te krijgen/houden is en dat het gedrag van honden verandert. Mensen geven vaak zelf al aan dat de honden actiever worden, meer energie hebben en vrolijker worden.

Elleke Frumau heeft zelf 2 katten op graanvrije voeding en ontdekte de verschillen in gezondheid en gedrag van haar dieren door de verandering in voeding. Na de basisopleiding tot orthomoleculair therapeut heeft ze al veel katten permanent zien genezen van suikerziekte, door naast medicatie de voeding rigoureus aan te passen. Het is nog een uitdaging om onze Amsterdamse katten voldoende beweging te geven. Maar we doen ons best mensen ervan bewust te maken, dat het enorm helpt als ‘binnenkatten’ de gelegenheid krijgen om minimaal 1 maal per dag te spelen.

Lees meer over orthomoleculaire geneeskunde